Teljes körű vízkémiai felülvizsgálat gőzkazánüzemű hőszolgáltató kazánházakban

Teljes körű vízkémiai felülvizsgálat gőzkazánüzemű hőszolgáltató kazánházakban

Teljes körű vízkémiai felülvizsgálat gőzkazánüzemű hőszolgáltató kazánházakban

Mottó:

Megfelelő rendszerességgel és szakszerűen végrehajtott mintavételezés és vízkémiai felülvizsgálat nélkül szinte vakon történik a kazánok vízoldali üzemeltetése és ez pénzvesztéssel, azaz az üzemeltetési, valamint karbantartási költségek növekedésével jár. A megnövekedett költségek növelik a termelt gőz és így a késztermékek árát, vagyis csökkentik a késztermék nyereségét, tehát rontják a vállalat piaci versenyképességét.

A tárgyi gőzkazánházakat az egyes technológiai vízféleségek kulcsparamétereinek rendszeres és teljes körű elemzése nélkül nem lehet biztonságosan, műszakilag szakszerűen és gazdaságosan üzemeltetni.

Egy három kazános gőzkazánházban átlagosan 10 – 12 kazánházi vízféleséget kell szakszerűen mintavételezni, és azokból lehetőleg akkreditált vízlaborban mintegy 100-110 komponenst analizálni, megmérni.

A teljes körű vízkémiai felülvizsgálat heti rendszerességgel való elvégzése jó, a kétheti rendszerességgel elfogadható, és a havi rendszerességgel elvégezve minimálisan szükségesnek mondható.


A hatékony vízkémiai üzemirányítás fontossága:

A pótvíz, a kondenzátum, a tápvíz és a kazánvíz minőségének, valamint a gőz tisztaságának hatékony ellenőrzése szükséges a lerakódás és a korrózió ellenőrzéséhez a kazán, gőz és kondenzvíz rendszereken belül. A megfelelő vízkémiai mérések nélkül, nem lehet időben megtenni a szükséges korrekciós tennivalókat ahhoz, hogy a vízkémiai kulcs paraméterek az előírt célérteken belül legyenek, illetve egyre közelebb kerüljenek azokhoz.

Így a hatékony vízüzemi vezérlés hiánya megnövekedett költségekhez, jelentős rendszerelemek meghibásodásához, működési zavarokhoz és/vagy nem tervezett leállásokhoz vezethet, ez rontja az üzembiztonságot, valamint növeli az üzemeltetési és karbantartási költségeket. A rendszeres vízkémiai felülvizsgálatokra kiadott költségek jóval alacsonyabbak, mint az elmaradásuk következtében bekövetkező üzemeltetési és karbantartási költségek növekedése. Vezető vízkezeléssel foglalkozó vállalatok számtalan esetben bizonyították a vízkémiai mérések és felülvizsgálatok által elérhető haszon több száz százalékos megtérülési rátáját.

A vízkémiai felülvizsgálat során kapott eredmények értékelésével különböző és az üzemeltetést jobbító javaslatok fogalmazhatók meg, mint például:

  • A kazánvizek jelenlegi betöményedésének B≥20 mg/mg értékre emelése

  • A kazánok jelenlegi folyamatos lelúgozásának csökkentése FLL≤5 %-ra

  • A jelenleg használt kondicionáló vegyszerek értékelése és szükség szerinti cseréje

  • A jelenlegi vegyszer beinjektálási pontok felülvizsgálata és szükség szerinti áthelyezése

  • A GTT gáztalanítási hatásfokának meghatározása, a maradék oldott oxigén helyszíni mérésével


Ezek a javaslatok mindegyike elősegíti a korrózió és lerakódásmentes üzemeltetést és az üzemeltetési és karbantartási költségek csökkentésén felül végső soron pótvíz, hőenergia és kondicionáló vegyszer megtakarítást is eredményeznek.

A minimálisan javasolt rendszerességgel végrehajtott és teljes körű vízkémiai felülvizsgálatok nélkül a vállalat által előállított termékek energetikai költségének növelődése egyben azt is jelenti, hogy csökken a termelt termékek haszontartalma, ami a hasonló termékeket előállító konkurens vállalatokhoz képest rontja a vállalat piaci pozícióját.