Teljes körű vízkémiai felülvizsgálat forró- vagy melegvizes távhőszolgáltató rendszereknél

Megfelelő rendszerességgel és szakszerűen végrehajtott mintavételezés és vízkémiai felülvizsgálat nélkül szinte vakon történik a hőtermelő berendezések vízoldali üzemeltetése és ez mindenképpen pénzvesztéssel (üzemeltetési, valamint karbantartási költség növekedéssel) jár, ami növeli a termelt forró/meleg víz- és így a hőszolgáltatás árát, ez pedig csökkenti a vállalat nyereségét, illetve rontja a piaci versenyképességét.

A tárgyi hőszolgáltató rendszereket az egyes technológiai vízféleségek kulcsparamétereinek rendszeres és teljeskörű elemzése nélkül nem lehet biztonságosan, műszakilag szakszerűen és gazdaságosan üzemeltetni.

Egy három - öt kazános távhőszolgáltatónál átlagosan 5 - 6 kazánházi vízféleséget kell szakszerűen mintavételezni, és azokból lehetőleg akkreditált vízlaborban mintegy 60 - 80 komponenst analizálni, megmérni.

A teljes körű vízkémiai felülvizsgálat havi rendszerességgel való elvégzése minimálisan szükségesnek mondható.

A hatékony vízkémiai üzemirányítás fontossága:

A pótvíz, a gáztalanított víz, az előremenő és visszatérő keringtetett víz, és a kazán vizek minőségének hatékony ellenőrzése szükséges a lerakódás és a korrózió ellenőrzéséhez a hőtermelő, és a hőfogyasztó rendszereken belül egyaránt. A megfelelő vízkémiai mérések nélkül, nem lehet időben megtenni a szükséges korrekciós tennivalókat ahhoz, hogy a vízkémiai kulcs paraméterek az előírt célérteken belül legyenek, illetve egyre közelebb kerüljenek azokhoz.

Így a hatékony vízüzemi vezérlés hiánya megnövekedett költségekhez, jelentős rendszerelemek meghibásodásához, működési zavarokhoz és/vagy nem tervezett leállásokhoz vezethet, ez rontja az üzembiztonságot, valamint növeli az üzemeltetési és karbantartási költségeket.

A rendszeres vízkémiai felülvizsgálatokra kiadott költségek jóval alacsonyabbak, mint az elmaradásuk következtében bekövetkező üzemeltetési és karbantartási költségek növekedése. Vezető vízkezeléssel foglalkozó vállalatok számtalan esetben bizonyították a vízkémiai mérések és felülvizsgálatok által elérhető haszon több száz százalékos megtérülési rátáját.

A vízkémiai felülvizsgálat során kapott eredmények értékelésével különböző és az üzemeltetést jobbító javaslatok fogalmazhatók meg, mint például:

  • A kazánvizek jelenlegi vastartalmának csökkentése
  • A kazánok szakaszos leiszapolási mértékének minimalizálása
  • Az illetéktelen vízelvételek és/vagy vízbetáplálások detektálása és megszüntetése
  • A jelenleg használt kondícionáló vegyszerek értékelése és szükség szerinti cseréje
  • A jelenlegi vegyszer beinjektálási pontok felülvizsgálata és szükség szerinti áthelyezése
  • Gyakorlati min./max. célértékek kitűzése a kazántápvíz, kazánvíz, előremenő és visszatérő vizek vízkémiai kulcsparamétereire.
  • A GTT gáztalanítási hatásfokának meghatározása, a maradék oldott oxigén helyszíni mérésével
  • Javaslattétel az előremenő keringtetett víz oldott oxigéntartalmának csökkentésére
  • Javaslattétel keringtetett víz vasiszap tartalmának kiszűrésére
  • Javaslattétel a levegő oldali légbetörések és befertőződések megszüntetésére, illetve csökkentésére

Ezek a javaslatok mindegyike elősegíti a korrózió és lerakódásmentes üzemeltetést és az üzemeltetési valamint karbantartási költségek csökkentésén felül végső soron még pótvíz, hőenergia és kondicionáló vegyszer megtakarítást is eredményez.

A minimálisan javasolt rendszerességgel végrehajtott és teljes körű vízkémiai felülvizsgálatok nélkül a vállalat által előállított hőenergia energetikai költségének növelődése egyben azt is jelenti, hogy csökken a termelt hőenergia haszontartalma, ami a konkurens vállalatokhoz képest rontja a vállalat piaci pozícióját.